Share: 
Les borses retrocedeixen davant el to ombrívol de l'FMI i els dubtes sobre les actuacions de la Fed i el BCELes borses retrocedeixen davant el to ombrívol de l'FMI i els dubtes sobre les actuacions de la Fed i el BCE

La Fed encara no ha decidit les seves properes actuacions. Les actes de l'última reunió revelen que el debat sobre què fer i com explicar-ho continua obert i animat. Uns membres al·ludeixen al sòlid ritme d'expansió de l'economia nord-americana per propugnar que es retiri el missatge de mantenir sense canvis els tipus oficials durant un "període considerable". D'altres ressalten l'absència de pressions inflacionistes com a motiu perquè aquesta declaració continuï vigent. I alguns afegeixen un altre motiu innovador: el deteriorament de la zona de l'euro podria frenar l'economia nord-americana, sent una de les vies l'apreciació del dòlar. D'altra banda, Vítor Constâncio, vicepresident del BCE, va comentar que l'import de titulitzacions i cèdules hipotecàries elegibles per al programa de compres del BCE ascendeix a 1 bilió d'euros, cosa que permetria assolir el volum desitjat. Amb això pretén tallar els dubtes sobre l'eficàcia potencial d'aquest programa.

L'FMI adverteix de riscos per a l'estabilitat financera global. La institució considera que la laxitud monetària prolongada pot generar excessos en la presa de riscos financers, observats en l'augment de les cotitzacions d'un bon nombre d'actius amb risc. En positiu, l'informe destaca la notable millora dels nivells de capitalització dels bancs de la zona de l'euro.

El petroli perd la referència dels 90$/barril. L'Aràbia Saudita manté la seva producció malgrat l'increment d'oferta de l'Iran, Líbia i Nigèria.

Share: