Share: 
La volatilitat repunta davant els esdeveniments polítics a EuropaLa volatilitat repunta davant els esdeveniments polítics a Europa

La Reserva Federal, en mode "espera". La primera reunió de l'any de l'entitat amb prou feines va aportar pistes addicionals en matèria de tipus d'interès. D'una banda, la institució va ressaltar el "sòlid" creixement de l'economia nord-americana i va destacar la robusta millora del mercat laboral i del consum de les famílies. D'altra banda, va constatar que la inflació segueix allunyant-se del seu objectiu de llarg termini. En paral·lel, la institució va incorporar els esdeveniments internacionals a la seva llista de consideracions a tenir en compte per modificar l'actual escenari de tipus d'interès molt baixos. En suma, la Fed ha optat per no precipitar-se i romandre pacient abans d'endurir el seu discurs. En aquest sentit, els inversors esperen que la Fed no es desviï d'aquesta pauta i situen la primera pujada de tipus al novembre.

Grècia i Rússia: dos focus que aviven les tensions en els mercats europeus. En el primer cas, les traves en les negociacions entre el nou Govern hel·lè i la troika han generat notables repunts en la rendibilitat del deute grec i intensos retrocessos a la borsa d'Atenes. Els dubtes sobre la solidesa del sector bancari han intensificat aquestes tendències. Amb tot, el contagi a la resta de mercats europeus ha estat moderat. En relació amb Rússia, diverses circumstàncies han revifat les turbulències: i) la possibilitat de noves sancions internacionals; ii) la rebaixa del seu rating per part de S&P, que el col·loca per sota del grau d'inversió; i iii) la depreciació del ruble (intensificada per la inesperada baixada del tipus d'interès oficial del 17% al 15 %). Aquest escenari ha generat noves tensions en el sistema financer del país.

Share: