Share: 
El creixement del PIB de la zona de l’euro es manté en nivells moderatsEl creixement del PIB de la zona de l’euro es manté en nivells moderatsEl creixement del PIB de la zona de l’euro es manté en nivells moderatsEl creixement del PIB de la zona de l’euro es manté en nivells moderats

El creixement del PIB de la zona de l’euro es manté en nivells moderats. En concret, el PIB va créixer un 0,2% intertrimestral (1,1% interanual) en el 3T 2019, un registre gairebé igual al del trimestre anterior i que confirma la desacceleració de l’economia europea, llastada per la incertesa global i les tensions comercials. Entre els països dels quals disposem de dades, van destacar en positiu Espanya (0,4% intertrimestral, vegeu la secció d’Economia espanyola) i França (0,3% intertrimestral). Per contra, a Itàlia, el creixement va continuar sent molt modest (0,1% intertrimestral). De cara al 4T, el comportament dels indicadors d’activitat en l’inici del trimestre així com l’índex de sentiment econòmic de la zona de l’euro (ESI), que va retrocedir fins als 100,8 punts (101,7 al setembre), apunten a un creixement similar o fins i tot menor al del 3T.

La inflació de la zona de l’euro es va continuar moderant empesa pel component energètic. La inflació de la zona de l’euro va passar del 0,8% al setembre al 0,7% a l’octubre. Aquesta moderació es va deure a la forta caiguda del component energètic (–3,2%), ja que la inflació subjacent va augmentar lleugerament fins a l’1,1% (l’1,0% al setembre). A Espanya, la inflació es va mantenir estable en el 0,1%. A Portugal, la inflació es va situar en el 0,0%, tot i que per sobre dels registres dels mesos anteriors (–0,1% al setembre), la dada se situa encara en nivells molt baixos.

31 de gener del 2020: nova data del brexit. La UE va concedir al Regne Unit una nova extensió (i ja en van tres) del brexit. Aquest cop fins al gener del 2020, encara que amb l’opció de sortir abans si l’Acord de Sortida aconsegueix ser ratificat en les pròximes setmanes. Si bé aquesta extensió elimina els temors a un brexit desordenat a curt termini, una sortida sense acord més endavant no queda del tot descartada. Les properes eleccions generals (convocades per al 12 de desembre) seran claus per valorar la probabilitat d’aquest escenari.

Economia portuguesa

Lleu deteriorament dels indicadors d’activitat econòmica més recents. Així, a l’octubre, es va aturar la tendència a l’alça en l’índex de confiança del consumidor observada en els últims sis mesos (va disminuir 1 dècima fins als –7,2 punts). No obstant, l’anàlisi dels components suggereix que aquest deteriorament podria ser temporal, ja que les expectatives de la situació financera de les llars i del context econòmic del país han evolucionat positivament. En la mateixa línia, l’indicador de clima econòmic va caure fins als 2,1 punts (1 dècima menys també), com a conseqüència del deteriorament en el sentiment de la indústria i del comerç. Per la seva banda, al setembre, la producció industrial va prosseguir amb la seva tendència negativa, amb una caiguda del 5,2% interanual, principalment per la contracció en la producció d’energia (–17,2%). Finalment, les vendes al detall van avançar un 3,8%, un avanç notable però menor que el dels mesos anteriors (5,0% mitjana mensual del gener a l’agost).

El mercat immobiliari es manté dinàmic. Al setembre, i segons el valor de taxació, el preu de l’habitatge va augmentar fins a situar-se en els 1.299 euros per metre quadrat, el que representa un creixement del 7,8% interanual. Per tipus d’habitatge, l’avanç en el preu dels pisos va ser del 9,6%, mentre que a les cases l’avanç es va situar en el 4,8%.

Share: